top of page

DÄ°Åž BEYAZLATMA (BLEACHING)

 

DiÅŸlerdeki renklenmelerin, hekim kontrolünde diÅŸe uyguladığımız beyazlatma materyalleri ile giderilmesi iÅŸlemidir. DiÅŸlerin beyazlama oranı tedavi öncesindeki diÅŸ rengiyle ilgilidir ve kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸkenlik gösterir.Bleaching tedavisi ile diÅŸ rengi en az 2-3 ton açılmaktadır. 

 

Beyazlatma tedavisi diÅŸlerime zarar verir mi?

 

Hayır vermez.Hekim kontrolünde, hastalara uygun konsantrasyonda materyaller ile yapılan bleaching tedavisi diÅŸlere hiçbir zarar vermez. Size vereceÄŸi

tek rahatsızlık ise, beyazlatma tedavisine özgü olan hassasiyettir. Ä°lk 24 - 48 saatte, özellikle soÄŸuÄŸa karşı, bazen nabız atışı ÅŸeklinde, hassasiyet oluÅŸur, ve daha sonra geçer. 

 

Beyazlatma tedavisi için dışarda satılan, kendi uygulayabildiğimiz ürünleri kullanmak zararlı mıdır?

 

Bu ürünleri kullanıldığı zaman, çok ciddi ÅŸikayetler oluÅŸabiliyor. DiÅŸlerde aşınma meydana gelebilir, aşırı hassasiyet söz konusu olabiliyor, özellikle yumuÅŸak dokular bu iÅŸlemden çok fazla etkileniyor. Çünkü hekim kontrolü ile yapılmayan beyazlatma iÅŸlemlerinde, yumuÅŸak doku hasarını  engellemek mümkün olmaz. Bunun nedeni, bu tip ürünlerle yumuÅŸak dokuyu izole etme ÅŸansı olmaması ve her birey için özel aparatlar kullanamayıp, standart 

aparatlarla bu işlemlerin yapılmasıdır.

 

 

Beyazlatma tedavisi ne kadar sürer? Beyazlatılan dişlerim tekrar eski rengine döner mi?

 

Beyazlatma tedavisinde 1 - 3 seans arası muayenehane uygulaması gerekmektedir. Evde ise 1-2 haftalık bir uygulama süresi vardır.  Beyazlatma aslında kalıcı bir tedavidir, ancak aşırı çay, kahve, sigara, kırmızı ÅŸarap vb. renkli gıda tüketimi, diÅŸ renginde bir miktar geri dönüşe neden olabilmektedir. Hastalarımızı, hasta kayıt sistemimiz ile, tedaviden önceki ve sonraki diÅŸ renklerini kaydederek, 6 ay - 1 senelik aralıklarla görüp takip ediyoruz. Yapılan araÅŸtırmalar, bleaching tedavisinden 1 sene sonra, tek seanslık bir uygulamayla yapılan pekiÅŸtirme tedavisinin, diÅŸ renginin kalıcılığı üzerindeki etkisini ortaya koymuÅŸtur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beyazlatma tedavisinin aşamaları nelerdir?

Beyazlatma tedavisi iki aÅŸamalı bir tedavidir. 

1. aÅŸama In-Office (Muayenehanede) Bleaching

2. aÅŸama Home (Evde Uygulama) Bleaching

 

Bazı hekimler, tercihen bunlardan birini, tek başına da tercih etmektedirler fakat en etkili yöntem 2 aşamalı kombine tedavidir.

 

In-Office Bleaching yöntemi klinik ortamda doktorunuz tarafından uygulanılan ve kısa sürede sonuç veren diÅŸ beyazlatma yöntemidir.Öncelikle beyazlatma iÅŸlemine kötü etki edecek diÅŸ taÅŸları uzaklaÅŸtırılmalıdır. Bundan sonra doktorunuz uygulamaya diÅŸetlerini ve ağız içinde zarar görebilecek diÄŸer yumuÅŸak dokuları koruma amaçlı izolasyon iÅŸlemini yapar(Resim-1). DiÅŸetleri, muntazam bir ÅŸekilde, koruyucu bir tabaka ile kaplanır  ve diÅŸ etlerinin operasyon bölgesiyle iliÅŸkisi kesilir. Daha sonra beyazlatma iÅŸlemine geçilir,diÅŸlere beyazlatma jeli uygulanır(Resim-2), gerektiÄŸi kadar beklenir, gerekirse tekrarlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

                                                         Resim-1                                                                                                     Resim-2

 

Home Bleaching yönteminde ise, öncelikle dişlerinizden ölçü alınarak, beyazlatma plakları hazırlanır.Uygun konsantrasyondaki beyazlatma jeli, beyazlatma plağına, uygun miktarda uygulanarak kullanılır(Resim 3-4). Hastalar bu plakları, tercihen gece yatarken kullanır, ve yaklaşık 7 - 14 gün içinde tedavi tamamlanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           Resim-3                                                                                                      Resim-4

 

 

 

Tek bir dişim beyazlatılabilir mi?

Elbette beyazlatılabilir. Geçmişte travma ya da kanal tedavisi görmüş olan dişlerdeki renklenmeler, intrakoronal ya da devital bleaching dediğimiz yöntemle beyazlatılabilir. Bu işlem için dişin arka yüzeyinden dolgusu açılarak, öncelikle kanal tedavisi iyice izole edilip, beyazlatma jeli uygulanır ve diş geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar beklenir, gerekirse seans tekrarlanır.

 

 

bottom of page