top of page

Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji)

                                                                                                                

       DiÅŸlerimizin saÄŸlığı kadar, diÅŸlerimizin etrafındaki dokuların saÄŸlığı da çok önemlidir ve diÅŸ saÄŸlığından ayrı   düÅŸünülemez. Periodontoloji, diÅŸhekimliÄŸinin; diÅŸi destekleyen dokularının, saÄŸlıklı bir ÅŸekilde idamesi ve hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen dalıdır.

 

 Periodonsiyum nedir?

         

             DiÅŸetlerimizle beraber,diÅŸlerimizi çevreleyen kemik ( alveol kemiÄŸi ), diÅŸlerimizin kemik ile baÄŸlantısını saÄŸlayan lifler  ( periodontal ligamentler) ve bu liflerin baÄŸlandığı diÅŸin yüzeyindeki tabakayı da kapsayan bölgeye periodonsiyum denir.  DiÅŸ çürükleri büyük bir etken olsa da, eriÅŸkinlerde diÅŸ kaybı nedenlerinin başında, %75 ile periodonsiyum sorunları  gelir.  Periodonsiyum sorunları erken teÅŸhis ve gerekli tedaviyle, kolay bir ÅŸekilde çözülebilir veya öngörülen daha ciddi hastalıklar kontrol altına alınabilir.

 
Gingivitis nedir?

           

               DiÅŸeti hastalığının ilk safhası olan gingivitis, aslında en basit diÅŸ iltihabıdır. DiÅŸleri fırçalarken görülen kanamanın sebebi genellikle gingivitistir. Tedavisi çok basit olan gingivitis, eÄŸer tedavi edilmezse daha ileri seviye diÅŸeti hastalıklarına  (periodontitis) dönüÅŸebilir. Periodontitisin tedavisi ve ağız içi saÄŸlığın hasta tarafından idame ettirilmesi hekim ve hasta için daha zordur. 

 

Periodontitis Nedir?
​

         DiÅŸeti hastalığının gingivitisten sonraki safhası olan periodontitis, hastalığın diÅŸeti ile sınırlı kalmayıp, diÅŸin çevre dokularını (alveol kemiÄŸi, periodontal ligamentler, kök yüzeyi) etkilemesiyle baÅŸlayan ÅŸeklidir. Periodontitisin nedeni, gingivitiste de olduÄŸu gibi, bakteri plağıdır (mikrobiyal dental plak). Bunun yanında çevresel etkenler ve hastaların sıkça ÅŸikayet ettiÄŸi genetik etkenler de hastalığın oluÅŸmasında ve seyrinde rol oynamaktadır. Aslında çok fazla belirti veren diÅŸeti hastalığı, çoÄŸu zaman aÄŸrılı seyretmediÄŸi için hastalar tarafından ihmal edilir ve birçok hasta hastalığın ileri safhalarında diÅŸ hekimine baÅŸvurur. Bu durum da tedavi ÅŸekillerini ve imkanlarını kısıtlamaktadır.

 
DiÅŸeti hastalığının belirtileri nelerdir? 

 

              DiÅŸeti hastalığının aslında gözle görülür çok fazla belirtisi vardır;

  

   - Fırçalama sırasında veya kendiliÄŸinden kanayan diÅŸetleri,
   - Kırmızı renkte ve ÅŸiÅŸ görünen hassas diÅŸetleri,
   - Kötü ağız kokusu,
   - Kolayca diÅŸlerden ayrılan, ödemli diÅŸetleri,
   - DiÅŸ ve diÅŸetleri arasında iltihabi akıntı,

    - ÇiÄŸneme sırasında aÄŸrı oluÅŸması,

   - DiÅŸlerin yer deÄŸiÅŸtirmesi 

   - DiÅŸlerde   sıcak veya soÄŸuÄŸa karşı duyarlılık, hassasiyet,

    

DiÅŸeti hastalıkları nasıl tedavi edilir?  

               

             DiÅŸeti hastalıklarını tedavi etmek için kliniÄŸimize baÅŸvuran her bireyin, periodontal durumu muayene ve gerekirse radyografiler ile deÄŸerlendirilir ve her bireye özel tedavi planı hazırlanır.  Periodontal tedavi 3 basamak halinde incelenebilir ve bu basamakları sırasıyla ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz.

​

  • BaÅŸlangıç tedavisi

  • Cerrahi tedavi

  • Ä°dame tedavisi

​

​

BaÅŸlangıç tedavisinde, diÅŸ ve diÅŸ köklerinin üstündeki diÅŸtaşı-tartar gibi birikintiler ortadan kaldırılır,

Ağız içindeki, plak birikimini artırıcı etkenler minimalize edilir,

DiÅŸlerin birbiriyle olan iliÅŸkisi dengelenir,

       Fakat baÅŸlangıç tedavisinin ve aslında periodontal tedavinin en önemli kısmı ve temeli, ağız hijyeninin saÄŸlanması ve idamesini hastalarımıza doÄŸru bir ÅŸekilde öÄŸretmektir.Ağız hijyeni eÄŸitimini de birkaç baÅŸlık altında verebiliriz:​

​

  • DoÄŸru fırçayı seçme ve fırçayı doÄŸru ve etkili kullanma

  • DiÅŸ ipi kullanımı

  • Gereken durumlarda arayüz fırçası, köprü altı ipi kullanımları.        

​

DiÅŸ hekiminin bu konuların ciddiyetini hastaya aktarması, konu hakkında bilgili ve motive edici oluÅŸu, periodontal tedavinin baÅŸarısında çok büyük rol oynar.

​

​

Bazı durumlarda, baÅŸlangıç tedavisiyle tedavi edilemeyecek daha ileri periodontal problemler varlığında, periodontolojide cerrahi tedavi yöntemlerini kullanmaktayız. Kök yüzeylerinin diÅŸetiyle kapatılması, doÄŸal olarak büyük veya patolojik olarak büyüyen veya ÅŸekli bozulan diÅŸetlerinin düzeltilmesi,flap operasyonu ve implant uygulamaları bunlardan bazılarıdır.

​

Ä°dame tedavisi de 6 aylık kontrollerle periodontal saÄŸlığın kontrolü ve devamlılığının takibi, hastanın periodontal saÄŸlığını koruması için gerekli olan bilgilerin tazelenmesi ve motivasyonunun canlandırılması, diÅŸ kök ve yüzey temizliklerinin yapılmasını içerir.

​

​
Doğru bilinen yanlışlar

 

Ülkemizde, özellikle tıbbi konularda olmak üzere çok fazla doÄŸru bilinen yanlışlar var. DiÅŸhekimliÄŸinde bu konuyla ilgili en sık karşılaÅŸtığımız soruların başında diÅŸtaÅŸları ve diÅŸtaşı temizliÄŸi hakkında olanlar geliyor. Bunlardan bazılarına net cevaplar vermek isteriz.

 

DiÅŸ temizletmek zararlı mıdır?

​

Ä°ÅŸte en çok merak edilen soru. DiÅŸlerimizi temizletmek zararlı mıdır? DiÅŸ taÅŸlarını temizletmek zararlı mıdır? Tartarları temizletmek zararlı mıdır? Cevap ise çok net: kesinlikle hayır!

 

Bunu ÅŸu ÅŸekilde açıklayabiliriz. DiÅŸ temizliÄŸi aslında kozmetik bir iÅŸlem zannedilmesine raÄŸmen, aslında ağız hijyenini korumaya yönelik bir tedavi biçimidir. Bu tedavi diÅŸlerin ve çevre dokuların saÄŸlığını bozan, temizlenmediÄŸi takdirde daha da ilerleyip periodontitis gibi ciddi diÅŸeti hastalıklarına neden olabilecek olan diÅŸeti hastalığını tedavi etmek amacıyla yapılan bir iÅŸlemdir. Dolayısıyla zararlı olması bir yana, eÄŸer ağız içinde böyle bir problem varsa kesinlikle uygulanması gereken bir tedavidir.

​

Bir kere diÅŸlerimi temizletince hep temizletmem mi gerekir?

 

Bu sorunun da cevabı hayır elbette. DiÅŸlerimizi fırçalamamamız tekrar diÅŸ taşı oluÅŸumuna ve diÅŸ taşı temizliÄŸine ihtiyaç duymamıza neden olacaktır. Fakat düzenli ve doÄŸru bir ÅŸekilde diÅŸler fırçalanırsa böyle bir sorun yaÅŸamayız. Bazı hastaların da ÅŸu ÅŸekilde yakınmaları olabiliyor; "DiÅŸlerimi ilk kez temizletmeden önce pek bir sorunum yoktu ondan sonra çok sık diÅŸ taşı oluÅŸmaya baÅŸladı, diÅŸ taÅŸlarım temizlenirken diÅŸlerimin orjinal yapısı bozuluyor mu?"

 

Bu sorunla hekimlere baÅŸvuran çok sayıda hasta var. Bunun nedenlerinden birisi ÅŸu, ilk kez diÅŸ taÅŸları oluÅŸtuÄŸu zaman, zaten diÅŸimizin pürüzsüz yapısı bozuluyor, diÅŸ taşı temizliÄŸinin nedeni aslında diÅŸi eski yapısına getirmeyi ve taÅŸ oluÅŸumunu kolaylaÅŸtıran ve diÅŸeti hastalığının ilerlemesine neden olan diÅŸtaÅŸlarını uzaklaÅŸtırmaya yöneliktir. Dolayısıyla diÅŸ taşı temizliÄŸi bozma deÄŸil, aslında bir onarma iÅŸlemi.

 

Tabi bunun ikinci bir nedeni de, doÄŸru yapılmayan veya eksik yapılan diÅŸtaşı temizliÄŸi ve büyük çoÄŸunlukla atlanan, ağız hijyeni eÄŸitiminin ve motivasyonunun verilmemesi veya yanlış verilmesi de olabilir. DiÅŸ hekimin, özellikle diÅŸeti hastalıkları alanında, hastaya uyguladığı tedavinin en önemli noktası aslında ağız hijyeni eÄŸitimi ve motivasyonudur. Çünkü doÄŸru ağız bakımı olmadan, saÄŸlıklı ağız ortamının devam etmesi düÅŸünülemez.

​

DiÅŸlerimi temizlettim diÅŸlerimin arası açıldı, diÅŸlerim sallanmaya baÅŸladı neden?

 

Hiçbir diÅŸ hekimi, diÅŸ temizleme aletleriyle diÅŸleri hareket ettirme gibi bir kabiliyete ya da kabiliyetsizliÄŸe sahip deÄŸildir. Bu gibi bir durumdan yakınan hastanın ileri derecede diÅŸ ve çevre dokusuyla ilgili sorunları olabilir. Bu durum çoÄŸunlukla, diÅŸ taÅŸlarının diÅŸlerle ve birbiriyle köprü oluÅŸturacak kadar yoÄŸun olduÄŸu durumlarda, diÅŸlerin kemik kaybı ve buna baÄŸlı sallanma problemini maskelediÄŸi için, diÅŸ taşı temizliÄŸi sonrası ortaya çıkabilir.

​

Resimdeki kadar yoÄŸun diÅŸtaÅŸları olan bir ağız temizlendikten sonra, bu gibi sorunların görülmesi kuvvetle muhtemeldir.

bottom of page