top of page

Ä°MPLANT UYGULAMALARI

 

            Ä°mplant, tedavi maksadı ile cerrahi yöntemlerden yararlanılarak vücudun içine yerleÅŸtirilen, sert madde (Bu madde ilaç, herhangi bir vücut maddesi veya baÅŸka bir madde olabilir) olarak tanımlanır. Ağız içi implantlar (diÅŸ implantı, dental implant) da, kaybedilen diÅŸlerin, hem fonksiyon hem de estetiÄŸini geri kazandırmak için, genellikle titanyumdan yapılan yapay diÅŸ kökleridir.  Bazı vakalarda, diÅŸleri hiç olmayan hastaların, protezlerini daha rahat kullanabilmeleri amacı ile de implantlardan destek alınabilir.

 

Neden köprü değil de implant?

          Yandaki resimde de görülebileceÄŸi gibi, köprü yapımında, diÅŸsiz bölgeye komÅŸu olan diÅŸler

küçültülerek diÅŸi koruyan mine tabakası kaldırılmakta ve bu da diÅŸlerin ömrüne etki etmektedir.

Ä°mplant uygulamasında ise, sadece diÅŸsiz bölgede çalışarak, komÅŸu diÅŸlere hiçbir ÅŸekilde müdahale

etmeden tedavilerimizi tamamlama imkanımız olmaktadır.

 

 

Ä°mplantlar her hastaya uygulanabilir mi?

     Elbette yeterli kemik miktarı ve kemik yoÄŸunluÄŸu olan her hastamıza implant yapabilmekteyiz.

Ancak bazı genel saÄŸlığı etkileyen rahatsızlıklar buna engel olabilir. Ã–ncelikle genel saÄŸlık durumunun ciddi

bir biçimde deÄŸerlendirilmesi gerekmektedir. Ä°mplant yapımını engelleyen sistemik rahatsızlıkların

başında kontrol edilemeyen diyabet (şeker hastalığı) gelir, fakat diyabet eğer kontrol altındaysa,

bu hastalara implant uygulanmasında bir sakınca yoktur. Bunun yanında kemik yapımını engelleyen bazı kemik hastalıkları ve

rutin kortizon kullanımı varlığında implant yapılması uygun değildir.

       Klinik tecrübelerimde gördüğüm kadarıyla, bu kontrol edilemeyen sistemik rahatsızlıkların dışında, en çok implant uygulamamıza engel olan durum ise, tedavi için doktora çok geç baÅŸvurmaktır. DiÅŸsiz bölgelerimizdeki kemik zamanla

erimeye baÅŸlar. Bunun yanında diÅŸsiz alana komÅŸu olan diÅŸler, diÄŸer diÅŸlerin sürekli uyguladığı kuvvetler nedeniyle, kontrolsüz bir biçimde diÅŸsiz bölgeye doÄŸru hareket ederek, implant uygulamayı imkansız hale getirecek ÅŸekilde yer deÄŸiÅŸtirirler.DiÅŸlerin boÅŸluÄŸa devrilmesine baÄŸlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiÄŸneme kuvvetlerinde deÄŸiÅŸiklikler meydana gelir. EÄŸer uzun süre bu boÅŸluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komÅŸu diÅŸlerde de kayıplar olabilir. Tahribatın ilerleyen safhalarını aÅŸağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İmplant tedavisi ağrılı bir tedavi midir?

            Ä°mplant tedavisinde lokal anestezi uygulandığı için iÅŸlem sırasında aÄŸrı hissedilmez. Ä°ÅŸlem sonrasında ise, aÄŸrı kesici alındığı halde kontrol edilemeyen bir aÄŸrı görülme olasılığı yok denecek kadar azdır. 

 

İmplant tedavisi ne kadar sürecek?

                      Dental implant çene kemiÄŸi içerisine yerleÅŸtirildikten sonra kemiÄŸin durumuna baÄŸlı olarak 2-6 aylık bir bekleme süresi vardır. Bu süre içinde kemik dokusu ve implant arasındaki baÄŸlantı (osseointegrasyon) oluÅŸur. Daimi protezler bu bekleme süresi sonunda hazırlanır. Protez yapım aÅŸaması da yaklaşık 1-2 hafta içerisinde tamamlanır.

 

Dişlerimi çektirdikten hemen sonra implant yaptırabilir miyim?

                       Dental implantların uygulanması için 2 yöntem vardır.Birinci yöntem diÅŸ çekiminden hemen sonra implantın çekim boÅŸluÄŸuna yerleÅŸtirme yöntemidir, bu yönteme immediyat implant denir. Ä°kinci yöntemde ise diÅŸ çekildikten sonra yara yerinin iyileÅŸmesi beklenir ve 1-2 ay sonra implant uygulaması gerçekleÅŸtirilir. Her iki yöntemin birbirine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Birinci yöntemde bekleme süresi kısa iken, ikinci yöntemin baÅŸarısı daha yüksek olduÄŸunu vurgulamak gerekir.

 

İmplant tedavisi diğer tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığı zaman pahalı mıdır?

           Ä°mplant tedavisi ilk bakışta klasik protez yöntemlerine göre daha pahalı görünebilir,çünkü ödediÄŸiniz miktar genellikle daha fazladır. Fakat uzun dönem düşünüldüğünde, implantların çok uzun ömrü göz önünde bulundurulduÄŸu zaman, diÄŸer yöntemlere göre daha pahalı olduÄŸunu söylemek doÄŸru olmaz.

 

İmplantlarımı ömür boyu kullanabilir miyim?

                       Amacımız hastaların implantlarını ömür boyunca kullanmalarıdır. EÄŸer iyi bir ağız ve diÅŸ bakımı yapılır, gerekli dönemlerde ağız içi kontroller yapılırsa implantlar uzunca bir süre ağızda kalacaktır. Ancak implantın ömrü için bir süre vermek doÄŸru deÄŸildir. Nasıl ağızdaki doÄŸal bir diÅŸin ağızda kalması kiÅŸinin ağız ve diÅŸ bakımına ve genetik özelliklerine baÄŸlı ise, dental implant da benzer faktörlerden etkilenecektir.

 

 

bottom of page