top of page

DiÅŸlerin iç kısmında, halk arasında diÅŸin siniri olarak bilinen pulpa dokusu yeralır. Pulpa; içerisindeki sinirler,damarlar, kan hücreleri ve baÄŸ dokusu elemanlarıyla, diÅŸ dokularının korunmasında, beslenmesinde ve onarılmasında önemli bir görev yapar. Endodonti de; pulpa ve kök ucu çevresindeki dokuların hastalıkları, bu hastalıkların teÅŸhisi, tedavisi ve nedenleri gibi konularla ilgilenen diÅŸ hekimliÄŸi dalıdır.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi, lokal anesteziyle uygulanan ağrısız bir işlemdir.Tedavi sonrasında ise, anestezinin

etkisi geçince hastalar küçük bir sızlama hissedebilirler, fakat bu sızlama uzun sürmez. Gerekirse

aÄŸrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Daha önce kanal tedavisi görmeyen hastalarımızın çoÄŸu, kanal

tedavisinin ağrılı bir işlem olduğunu düşünüp, korku duymaktadırlar. Bunun nedeni; eski ve yetersiz

teknoloji ürünü anestezi ve kanal tedavisi aletlerinin kullanımıyla, kötü tecrübe yaşayan hastaların etraflarıyla paylaştığı kötü anılardır. Gerçek ise, günümüzde son derece iyi şekilde uygulanabilen lokal anestezi ve kanal tedavisinde kullanılmaya başlayan yeni tip kanal aletleriyle, hastaların tedavi sırasında duydukları ağrı ve rahatsızlık hisleri sıfıra indirilebilmektedir.

 

Ne zaman kanal tedavisi gerekir?

Kanal tedavisi gereksinimi genellikle 3 ÅŸekilde oluÅŸur. Bunlar; derin çürükler, diÅŸ kırıkları ve tekrarlayan veya ani travmalardır. Pulpa hasarına en çok neden olan etken, yanlış bir ÅŸekilde tedavi edilmiÅŸ veya hiç tedavi edilmemiÅŸ derin çürüklerdir. Çürük diÅŸ, tedavi edilmeden uzun süre ağızda beklerse, çürük pulpaya ulaÅŸarak, pulpada enfeksiyona neden olur ve kanal tedavisi gerekir. Kırık bir diÅŸte de bakteriler pulpaya kolaylıkla ulaÅŸmakta ve enfeksiyona neden olmaktadır. Ani veya tekrarlayan travma gören diÅŸlerde bir süre sonra pulpa dokusu canlılığını yitirir ve kök ucu çevresinde enfeksiyona neden olur.Bu gibi enfeksiyonları tedavi etmek için de kanal tedavisi uygulamamız gerekir.

 

Kanal tedavisi nasıl uygulanır?

Kanal tedavisinin amacı, kanalın içinde ve çevresinde oluşan enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve tekrar oluşmasını engellemektir. Bunun için öncelikle, bu enfeksiyonu oluşturan etken ortadan kaldırılır; çürük temizlenir, varsa dişe gelen travma yok edilir.Daha sonra pulpa dokusu kanaldan uzaklaştırılır, kanalın içi tekrar bakteri tutunmasını engellemek için güzelce şekillendirilir ve çeşitli dezenfektanlarla dezenfekte edilir. Son olarak kanallar herhangi bir sızdırma olmayacak şekilde, özel kanal dolgusu materyalleriyle doldurulur. Tedavi süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte, yaklaşık 1-3 seans arasında değişmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dişime kanal tedavisi gerekip gerekmediğini nasıl anlarım?

Tabiki bir diş hekimine muayene olarak. Elbette ki kanal tedavisinin kendine has belirtileri vardır; durup dururken başlayan ağrılar, uykudan uyandıran tarzda ağrılar, soğuğa ve özellikle sıcağa karşı aşırı duyarlılık, dişetinde veya yüzde apse nedeniyle olan şişlik bunlardan bazılarıdır. Fakat bazı hastalarda kanal tedavisi ihtiyacı olan diş, en ufak bir belirti dahi göstermeden ağızda kalabilmektedir.O yüzden, apse nedeniyle yüzümüzde oluşacak şişliği beklemeden, bir dişhekimine muayene olmak en doğrusudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanal tedavisi gören bir diş renk değiştirir mi?

Kanal tedavisi gören diÅŸler renk deÄŸiÅŸtirebilirler. Genellikle diÅŸler; pembe, kahverengi ve gri renklerini alabilirler. Fakat tek diÅŸ için 

uygulanan bleaching (diş beyazlatma) yöntemleriyle bu renk değişikliği giderilebilir.

 

 

KANAL TEDAVÄ°SÄ° (ENDODONTÄ°)

bottom of page